Скопје

Скопје е главниот град на Република С. Македонија. Најголем е по површина и брои најмногу жители. Се смета дека е населен најмалку од 4000 година п.н.е. Скопје е центар на најголемите административни, политички, стопански, културни, образовни и научни збиднувања.


Историја и култура

Музејот на Град Скопје претставува веројатно и најпознатата туристичка атракција во самиот град. Оваа институција е најпозната по часовникот на самата градба кој престанал да работи при страшниот скопски земјотрес во 1963г. Денес, тука се одржуваат многу уметнички изложби, а самиот музеј се наоѓа на агендата на сите туристи кои го посетуваат градот Скопје. Меѓудругото Скопје изобилува со голема историја од праисторија до денес.


Модерен град

Скопје по земјотресот во 1963 година благодарение на светската солидарност добива модерен линк. Скопје е носител на епитетот Град на Солидарноста

Ноќен живот

Ноќниот живот во Скопје го сочинуваат голем број на дискотеки, кафулинња каде младите го поминуваат своето слободно време

Охрид

Охрид  е град во југозападниот дел на Република С. Македонија, меѓу другото одбележан со најголемото природно езеро кое го носи неговото име - Охридско Езеро. Поради големиот број на цркви е познат и под името Европскиот Ерусалим, а токму тој регион е вклучен во светското наследство на УНЕСКО.


Македонски бисер

Nunc id turpis ligula. Orci varius natoque penatibus et magns dispar montes, nascetur ridiculus mus. Nulla eu ligula vitae risus varius tincidunt.

Единствен

Aenean scelerisque nulla nisi, eget porttitor ante tempor id. In efficitur libero vel nisi cursus cursus. Nunc auctor, justo ut sollicitudin fringilla, purus odio porttitor mauris, commodo cursus dui urna eget mauris. Duis nec vulputate lacus, eget dapibus elit. Nullam quis arcu ut mi interdum volutpat eu nec urna. Donec porttitor dolor id dui varius.

Историја и култура

Nunc id turpis ligula. Orci varius natoque penatibus et magns dispar montes, nascetur ridiculus mus. Nulla eu ligula vitae risus varius tincidunt.

Блакански Ерусалим

Aenean scelerisque nulla nisi, eget porttitor ante tempor id. In efficitur libero vel nisi cursus cursus. Nunc auctor, justo ut sollicitudin fringilla, purus odio porttitor mauris, commodo cursus dui urna eget mauris. Duis nec vulputate lacus, eget dapibus elit. Nullam quis arcu ut mi interdum volutpat eu nec urna. Donec porttitor dolor id dui varius.

УНЕСКО Град

Nunc id turpis ligula. Orci varius natoque penatibus et magns dispar montes, nascetur ridiculus mus. Nulla eu ligula vitae risus varius tincidunt.

Дел од светското наследство

Aenean scelerisque nulla nisi, eget porttitor ante tempor id. In efficitur libero vel nisi cursus cursus. Nunc auctor, justo ut sollicitudin fringilla, purus odio porttitor mauris, commodo cursus dui urna eget mauris. Duis nec vulputate lacus, eget dapibus elit. Nullam quis arcu ut mi interdum volutpat eu nec urna. Donec porttitor dolor id dui varius.

Кокино

Кокино е село во околината на градот Куманово, поточно во целото Старо Нагоричане. Кокино е познат по истоимената мегалитската опсерваторија. Кокино, всушност е планинско село, на висина од 750-810 метри. Кокино брои 48 стални жители по последниот попис во 2002та година. Во 2005та година опсерваторијата Кокино била вклучена на листата со 15 антички опсерватории од страна на америчката вселенска агенција НАСА.


Волшебни места

Македонија е позната по волшебните места на целата нејзина територија.

Матка претставува кањон на реката Треска, во околината на градот Скопје. Географски претставува клисура со површина од 5000 хектари. Карактеристично за овој регион се разноврсните реликтни и ендемски растенија и животни. Во Матка, се изградени голем број на цркви и манастири, по што овој кањон е познат и по името „Света Гора“. Тука е изградена и истоимената хидроцентрала која е прогласена за заштитено подрачје под името „Споменик на природата“.


Треска е десна притока на реката Вардар. Реката е долга 132км, и тече низ стрмен кањон во кој се наоѓа вештачкото езеро Козјак. Реката Треска извира во планината Бистра, а се влева во Вардар во скопската котлина во с. Сарај. По должината на оваа река е изградено и рекреативно езеро под истото име Треска. Водата преку преливник повторно истекува долж реката Треска.


Манастирот Св. Јован Бигорски или уште попознат како Бигорски Манастир се наоѓа на самиот пат меѓу градовите Гостивар и Дебар, во близина на селата Битуше и Ростуше. Се наоѓа по течението на реката Радика. Во манастирот се наоѓа манастирската црква посветена на Јован Крстител, костурница, сејменска одбранбена кула, комплексот манастирски конаци како и гостинските конаци. Во овој манастир престојува монашко братство кое брои 25 членови.


Маврово е село кое се наоѓа во општината Маврово и Ростуше, сместено на брегот на Мавровското езеро. Маврово е најпознато по нејзиниот зимски туристички центар, кој воедно претставува и еден од најпопуларните во Македонија. Маврово е специфичен и по својата градба. Се простира долж падината на планината Бистра со височина од околу 1240 метри, а куќите имаат закривени покриви, со цел спречување на пад на куќите од тешкиот снег во зимските денови. За името постои една легенда, која вели дека во минатото во војна загинале многу војници, по што останатите го нарекле Мавро, на македонски Црно. 


Welcome to our website!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean faucibus sapien ut nulla tempus, vel commodo tellus vulputate. Nam convallis lacus vel ex blandit malesuada. Morbi porttitor non sem non dapibus. Curabitur bibendum magna sit amet nisl ultrices, sed pellentesque magna maximus.

Галичник е село во областа Мала Река, во општината Маврово и Ростуше, во центарот на регионот Мијачија. Галичник претставува една од најголемите туристички атракции во Македонија поради автентичната архитектура, богатото културно наследно и единствената Галичка Свадба. Галичник е ценет по производството на квалитетен овчи кашкавал и сирење. Во самиот центар на селото се наоѓа и познатата црква Св. Петар и Павле.


Битола - Широк Сокак претставува една од најпознатите пешачки улици во земјава. Се наоѓа во градот Битола. На оваа улица, некогаш во минатото се движеле и возила, што за разлика од денес е строго пешачка улица. Широк Сокак е познат по автентичноста на турските куќи како и на поново изградените вили. По оваа улица може да се забележат голем број на угостителски објекти како и продавници за антички предмети.


Мечкин Камен е споменик во близина на градот Крушево. Тој претставува востаник со високо подигната карпа над главата со што го претставува последниот очајнички миг во борбата на востаниците од одредот на легендарниот војвода Питу Гули, при одрабаната на Крушевската Република. Споменикот е изграден во 1983 година и е авторско дело на истакнатиот македонски вајар, Димо Тодоровски.


Плоштад Македонија

 Главниот плоштад во Скопје е изграден помеѓу 1920та и 1940та година. Плоштадот служи за организирање на големи уметични и културни настани, а самиот тој е познат по големиот споменик на Александар Македонски, попознат како „Воин на коњ“, висок 22 метри во облик на фонтана

Rounded

Quisque est lacus, rhoncus eget diam sit amet, rutrum egestiasy arcu. Duis nibh justo, bibendum ut consequat eget.

READ MORE

Square

Quisque est lacus, rhoncus eget diam sit amet, rutrum egestiasy arcu. Duis nibh justo, bibendum ut consequat eget.

READ MORE

Circle

Quisque est lacus, rhoncus eget diam sit amet, rutrum egestiasy arcu. Duis nibh justo, bibendum ut consequat eget.

READ MORE

Rhombus

Quisque est lacus, rhoncus eget diam sit amet, rutrum egestiasy arcu. Duis nibh justo, bibendum ut consequat eget.

READ MORE

Крушево

Крушево е град во централно западниот дел на Република Македонија, во пазувите на Бушева Планина. Тој е градот на некогашната Крушевска Република. Над градот се наоѓа познатиот споменик Македониум. Со 1.220 метри надморска височина, Крушево претставува единствениот планински град во Македонија и највисокиот град на Балканот. Градот Крушево претставува административно седиште на истоимената општина.

Македониум

Споменикот Македониум или „Илинден“ претставува споменички комплекс во градот Крушево.


Споменик ИЛИНДЕН

Тој е откриен на 2ри Август 1974та година на триесетгодишнината од заседавањето на АСНОМ. Самиот споменик ја означува борбата и вечниот стремеж и желба за независна, самостојна и слободна држава.

Куќа на Тоше Проески

Спомен куќата на Тоше Проески се наоѓа во Крушево и прикажува голем дел од животот на легендарниот Тодор Тоше Проески.


Спомен куќа

Изградена е во 2011 година од страна на Министерството за Култура и Владата на Република Македонија. Во самиот музеј, хронолошки е претставен неговиот живот од самото детство па се до неговата трагичната смрт. Во музејот се исложени неговите инструменти, облека, дел од мебелот од неговото живеалиште, албумите и тн.

Култура

Крушевските градители, зографи и резбари стануваат познати имиња и во други краишта на Македонија, како и во соседните земји.

Меѓу најстарите сакрални објекти, што биле изградени во Крушево, се смета црквата „Свети Никола“ (1832), опожарена за време на Илинденското востание од 1903 година. Оваа главна црква е позната по прочуениот иконостас, работен од тајфата на Петре Филипович - Гарката, родум од с. Гари и неговиот помошник и зет Димитар Станишев, роден во Крушево.